tirsdag, 06 mars 2012 18:30

Hva koster det å legge om til lavkarbo?

Skrevet av 
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Legge om til lavkarbo Spisevaner.no Legge om til lavkarbo

Det koster å legge om kostholdet til lavkarbo. Lavkarbo-trenden koster nordmenn 40 prosent mer enn et vanlig, sunt kosthold sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

- Jeg synes det er et poeng å gjøre folk oppmerksom på at lavkarbo vil få innvirkning på folks matbudsjett etter hvert som denne trenden ser ut til å nå ut til det brede lag i befolkningen, sier Warloe. Hun syns det er synd at det ofte viser seg at den billige maten også er den mest usunne maten. Det betyr ikke at man ikke kan spise sunt og variert til en billigere penge, enn for eksempel trenddietten, lavkarbo.

- Gitt forutsetningen om å spise sunn og variert mat, så mener jeg at det ikke er tvil om at et lavkarbo-kosthold vil gi utslag i folks matbudsjett, stadfester Warloe.

- Mitt regnestykke viser at lavkarbo koster omtrent 40 prosent mer enn normal diett, sier Warloe.

Derfor koster livsstilen flesk

- Karbohydrater er billigere råstoff en proteiner – enkelt og greit. Jeg husker at vi lærte på skolen at det krevde 10 kg korn å produsere 1 kg kjøtt, sier Warloe.

Hun påpeker at det er mer ressurskrevende å fremstille proteinrik mat, og ofte er den også mer krevende å håndtere i verdikjeden frem til forbruker. 

- Pasta har lang holdbarhet og krever ikke kjøling. I tillegg er det rimelig mat å produsere. Den sammen energimengden i form av for eksempel ost vil kreve langt mer ressurser. Det er dette som driver opp prisen, kommenterer Warloe.

9.000 - 32.000 kroner mer i året

Forbrukerøkonomen har regnet på at for en kvinne vil en lavkarbodiett utgjøre 768 kr per måned eller 9.216 kr per år.
Kilde: hegnar.no

 

Tar maten kontroll?

Noen mennesker føler at de bruker alt for mye tid og energi på å tenke på mat. Tabloid avisene kommer med nye overskrifter hver dag og viser til forskning som strider mot hverandre. Det er ikke lett å forholde seg til hva som er riktig og galt i denne omstridte kosthold og diett debatten. Mat er for mange blitt en plage og grunnlag for dårlig samvittighet. Maten styrer hverdagen vår mer og mer på en negativ måte. Dette kan få store konsekvenser for livskvalitet og glede i hverdagen. Vi bør glede oss over maten og nyte, legge til rette for gode spisevaner.

Legenes far, Hippokrates, forsto viktigheten av hva man spiser: “La maten være din medisin, og la medisin være din mat”. 

Skriv dagbok få kontroll på kaloriene.

Er du usikker på om du lever sunt, får i deg det kroppen trenger av viktighe næringsstoffer kan det være lurt å skrive dagbok. Er du i en situasjon hvor du ønsker å gå ned i vekt er det desto viktigere å skrive dagbok for å bli mer bevisst på hva man putter i munnen og når. Det er ikke alltid vi er bevisst på hva vi spiser og det er ofte vi glemmer putter i munnen. Ved å skrive dagbok kan dette gjøre oss mer bevisst. Om det trengs videre hjelp og veiledning er det lurt å ta blodprøver og la legen få innsyn i dagboken for å kunne gi riktige anbefalninger i forhold til din kropp.  

 

 

Lest 2067 ganger
  • Frokost
  • Lunch og småretter
  • Middag

  • Her kommer en oppskrift på noen utrolig gode knekkebrød som det er enkelt å lage,…

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdatert
informasjon, tips og råd til bedre spisevaner for
deg og din familie