tirsdag, 06 mars 2012 18:22

5 supre næringsstoffer for barna

Skrevet av 
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
næringsstoffer for barn Spisevaner.no næringsstoffer for barn

Vi ønsker at barna våre skal vokse opp til å bli sunne og sterke! Det er 5 supre -næringsstoffer som vil gi dem et godt forsprang. Spisevaner varierer fra land til land, og det er forskjeller innen samme land og innen grupper av befolkningen. 

Det er en rekke faktorer som påvirker spisevaner som tradisjon, alder, utdannelse, kunnskap og interesse for mat, arbeidstid, økonomi og reklame. I Norge er det vanlig å ha 2-3 brødmåltider, ett varmt måltid (middag) og et eller flere mellommåltider i løpet av dagen. Det er viktig å tillegge seg gode spisevaner i ung alder. Dette har betydning for helsen på både kort og lang sikt. I en undersøkelse som fulgte barn og unge over en tiårs periode viser at de spisevanene man opparbeidet seg som ung var stadfestet også i voksen alder.

Å tilegne barna gode spisevaner er foresattes ansvar. Som nevnt hjelper sunne og gode spisevaner til å forebygge sykdom samt utvikle sterke og sunne kropper. Forutsetningen er at de viktige næringsstoffene blir en del av det daglige kostholdet.  

5 supre næringsstoffer:

Kalsium:
Kalsium er nødvendig for oppbygningen av skjelett og tenner, men er også nødvendig for koagulering av blodet og regulering av aktiviteten i muskler og nerver. Dette er kritiske oppgaver i kroppen som gjør at det vil skje en nedbryting av beinvevet for å frigjøre kalsium dersom innholdet av kalsium i kosten er for lavt. Viktige kilder til kalsium er meieriprodukter som melk, ost og yoghurt.

Forslag: 

1. Start dagen med en tallerken hel kornblanding med skummet melk og frisk frukt. 

2. Serve yoghurt eller smoothie som mellom måltid eller kveldsmat. 

3. Bruk ost som pålegg til lunsj og eller kveldsmat.
 

Fiber:
Barn trenger også mye fiber. Det er viktig å venne barna til et rikt fiberkosthold så tidlig som mulig.

Fiber finnes i frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker. Det finnes forskjellige typer fiber som har ulike effekter i kroppen din. For å sikre deg alle fordelene bør du passe på å spise både frukt, korn og grønnsaker.

Forslag:

1. En brødskive med grovt brød eller en tallerken med en grov kornblanding kan langt på vei dekke det daglige behovet. Husk at vanligvis er frokostblandinger tilsatt sukker. En tommelfinger regel er at jo søtere kornblandingen er desto mindre fiber inneholder den. Erstatt heller sukkeret med fersk eller frossen frukt.  Hold frukt juice til et minimum. Hele frukter og grønnsaker inneholder mye mer fiber og mindre sukker enn de fleste juice.

3. Bønner er morsomt å spise og fulle av fiber og protein. Bønner kan brukes i supper, stuinger, salater, eggerøre og omeletter og salsaer.
 

Proteiner:
Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler både under vekst og til vedlikehold av kroppen. Proteiner deltar på forskjellige måter i alle livsprosesser i kroppen. Protein kan også brukes til energi, men spiller vanligvis liten rolle som energikilde i forhold til karbohydrat og fett. Fisk, kjøtt, melk, ost og egg er rike på proteiner. Vegetabilske matvarer som korn, bønner og nøtter er også viktige proteinkilder. De største proteinkildene i norsk gjennomsnittskost er kjøtt, kornvarer og meieriprodukter.

Forslag:

1. Egg kan brukes til det meste og barn elsker mat med egg. Eggerøre, pannekaker og omeletter er barnevennlige retter som inneholder rikelig med protein, jern og andre viktige næringsstoffer. 

2. Legg nøtter til frokostblandinger, yoghurt, eller grønnsaker for ekstra protein, fiber og sunt fett.

3. Planlegg minst 2 fiskemåltider i uken. Helst fiskefilet. Om du velger fiskeboller i hvit saus en dag kan du tilsette sausen ett egg for å fortykke den og halvere hvetemelet. 

 

Antioksidanter:
Antioksidanter beskytter kroppen mot skadelige stoffer som kan skade kroppens celler. Fyll på med antioksidanter i det daglige kostholdet. Matvarer som er rike på antioksidanter er for eksempel mandler, bær, sitrus, gulrøtter, spinat, tomater og paprika.

 

1. Server oppkuttet gulrøtter, rød paprika, sukkererter og tomater til alle måltider. Også gjerne som mellommåltid. 

2. Lag hjemmelagede tomatsauser til pizza, spagetti kjøttboller og supper.

3. Bruk friske eller frosne bær i havregrøt, kornblandinger eller i smoothies. For å få tilsette smoothien ekstra næring kan det tilsettes et egg.  

 

Jern:
Jern er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen. Hovedmengden av jernet i kroppen er bundet til hemoglobin, og bidrar til transport av oksygen til cellene. Det kan ofte være vanskelig å få nok barn til å få i seg nok jern. Gode kilder til jern er kjøtt, innmat, grove kornprodukt og egg.  Det er viktig å være bevisst på at melk hemmer opptaket av jern og at C vitamin som appelsin juice øker opptaket.

 

1. Grov brødskive med leverpostei, kjøttpålegg eller prim tilsatt jern og et glass appelsinjuice, gjerne frisk presset er et godt jernrikt måltid. 

 

Kilde: medicinenet.com, helsedirektoratet.no, apotek1.no.

 
Lest 2417 ganger
  • Frokost
  • Lunch og småretter
  • Middag

  • Her kommer en oppskrift på noen utrolig gode knekkebrød som det er enkelt å lage,…

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdatert
informasjon, tips og råd til bedre spisevaner for
deg og din familie