tirsdag, 25 oktober 2011 18:36

Hvordan fungerer lavkarbo diett?

Skrevet av 
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Hvordan fungerer lavkarbo Spisevaner.no Hvordan fungerer lavkarbo

Ved å begrense karbohydrater drastisk til bare en brøkdel av det man finner i vanlig diett, går kroppen inn i en annen metabolske tilstand som kalles ketose.  Ved denne tilstanden forbrenner/omgjør kroppen sitt eget fett til drivstoff. 

Normalt forbrenner kroppen karbohydrater via mat for å bruke det til drivstoff - dette er den viktigste kilde til drivstoff for hjernen, hjertet, og mange andre organer. En person i ketose får energi fra ketoner, et lite karbon fragment som er drivstoff skapt ved nedbryting av fett lagrene i kroppen. Når kroppen er i ketose, føle man seg gjerne mindre sulten, og dermed er det sannsynligvis at enn spiser mindre enn det man ellers ville gjort. Imidlertid kan ketose også føre til helseproblemer. Kroppen endres fra å være en karbohydrat forbrennende motor til å bli en fettforbrennende motor. 

Lavkarbo dietter kan forårsake en rekke helseproblemer: 

•Nyresvikt. Forbruk av for mye protein i kosten kan være en belastning for nyrene, som igjen kan føre til at man kan bli utsatt for nyresykdom. 

•Høyt kolesterol. Det er velkjent at kosthold bestående av for store mengder proteiner og fett (bestående av rødt kjøtt, meieriprodukter, og andre matvarer med høy fett prosent) er knyttet til høyt kolesterol. Studier har knyttet høye kolesterolverdier til en økt risiko for å utvikle hjertesykdom, slag og kreft. 

•Osteoporose og nyrestein. Et forhøyet inntak av proteiner har også vist seg å kunne føre til at kroppen skiller ut mer kalsium enn normalt via urinen. Over en lengre periode, kan dette øke risiko for osteoporose og nyrestein. 

•Kreft. En av grunnene til at høy protein diett kan øke risikoen for visse helseproblemer er fordi vi ved å unngå matvarer med karbohydrater unngår vi også en rekke livsviktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Det er derfor viktig å få proteiner fra et kosthold rikt på hele korn, frukt og grønnsaker. 

•Usunn metabolske tilstand (ketose). Under ketose, danner kroppen stoffer som kalles ketoner. Ketoner kan føre til organ svikt og medføre urinsyregikt, nyrestein, eller nyresvikt. Ketoner kan også påvirke appetitt, forårsake kvalme og dårlig ånde. Ketose kan forebygges ved å spise minst 100 gram karbohydrater om dagen. 

Teorier om vekttap er et brennaktuelt tema og omstridt blant de lærde. De fleste eksperter er bekymret for at det som kommer inn under høy protein diett eller lavkarbo diett kan forårsake en rekke problemer, særlig for den delen av befolkningen som er i risiko for hjertesykdom. En diett bør ikke unngå inntak av frukt og grønnsaker anbefaler de fleste ernærings eksperter på grunn av at frukt og grønt har mange dokumenterte helsemessige fordeler. 

Ekspertene mener også at for å oppnå varig vekttap må man endre din livsstil. Skape bevissthet rundt hva man spiser og sørge for at kroppen får de næringsstoffene den trenger via belgfrukter, korn, frukt og grønt for å opprettholde god helse og forebygge sykdom. Det er også viktig å sette fokus på den helsemessige effekten også med tanke på å ga ned i vekt ved daglig fysisk aktivitet.

Før du begynner med noen form for diett anbefales det at du snakker med en lege for å avgjøre hvilken metode som er riktig for deg og din kropp. Kilde: WebMD.com

 
Lest 822 ganger
  • Frokost
  • Lunch og småretter
  • Middag

  • Her kommer en oppskrift på noen utrolig gode knekkebrød som det er enkelt å lage,…

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdatert
informasjon, tips og råd til bedre spisevaner for
deg og din familie